Pages

Tuesday, October 17, 2017

Zoo Negara with Adam & Noah

Hi

Awal2 dulu excited lah Sabtu Ahad nak bawa Adam Noah jalan pergi mall pun happy dah. Then after sometime tetiba trend terperuk je . Sian Adam Noah , so yeah then setelah berbincang buat kata putus mula 2017 hehhhh kira azam tahun baru la...sebulan at least 1 kali mesti bawa Adam Noah keluar jalan. Em all the best to me. hihi

Semalam dah berkuatkuasa dah akta bawak anak jalan setiap bulan at least satu kali, no excuse . Jom bawa pergi Zoo . I pun tak sure i pernah pergi zoo ke tak but since Adam so minat at animals, bawa la . Adam sangat suka animals, kalau haiwan laut ke lagi la excited . Noah pulak minat vehicles, masak2 pulek. Adam and Noah memang rupa totally lain, minat pun lain. Seronok tengok different character of them. Tapi bab suka buat sepah memang same. hehhh



Dah la sampai2 dah terik. Baru nak feeling Kardashians dengan sunglass i , dah Noah caras dah. Usher sangat. 


Tiket 

Adult RM44
Kids RM16


( gambar kaunter tiket nya tak ada haha tak sempat nak snap gambar sangat pun busy kejar Usher )





Dari awal sampai, gini jela dia nya. Taknak stay dalam stroller, nak tolak sendiri. I beli stroller ni kat Toys R Us, dalam RM199 x silap. Takyah beli stroller ribu2 anak taknak duduk. herher,then lipat senang. Babyzen yoyo paling best sebenarnya and mudah lipat and like very ringan , portable gila....so bagi yang mengidamkan babyzen yoyo kureng bajet beli yang jenis i beli je hehe. Ni senang lipat la . 




Giraffe. Excited Adam tengok zirafah live ! Macam korang tengok concert Justin Bieber, camtu la Adam punya excited tengok zirafah depan mata . Korang kalau nak pergi zoo, better go pagi la sebab tak panas. I plan pun cam apa je hahaa, sampai2 tengahari dah.




Hihi, bukan pemalasss tapi panas nak jalan. Naik ni je, transportation...


RM15 for adult
RM8 for kids

Naik transportation ni nanti dia bawa kita turun ke bawah so takde la menapak jauh sangat nak turun. Dia akan turunkan sampai ke bawah then kita turun la and jalan sendiri tengok binatang . Dia ada station to station. Ticket untuk naik kereta kecik ni boleh guna the whole day. Tapi kena naik dari station takleh tengah jalan sesuka hati tahan macam tahan taxi ehehe.





I ingat flamingo rupanya burung apa entah. Katanya ada fly dr Australia ke apa. Yang i dengar driver ni cakap lah.



Datang tengahari , banyak animals tengah kenyang tidur je. Macam kita la lepas lunch terus rasa nak kroh2 kan . So if datang tengahari diorang menyorok tengah berdengkur. Sian Adam , nak tengok tiger tak nampak. 


After nampak Tiger . Same like in youtube kan Adam. 


where got lion meh ?


Tapir tengah sedap tidur. Lunch apa tadi ni, nampak kekenyangan sangat. 














Ni nak tengok Panda. Panda kat dalam tempat sejuk. Takleh bising nanti panda takut, nampak tu ada sign ssshhh. Nak snap photo taleh ada flashhh panda takut. 











Ni dah ponek face. 





Camel camel ...musykil macam mana bantal tu terlepas bawak....




 Dah penat , lets go to the station. Malas nak jalan lagi. Guna tiket sama je . Adam dah cranky dah. taknak tengok haiwan dah alaa shian. 









Ni dia. Em kalau pergi sini and nak naik keta kecik ni, jangan bawak stroller yang gabak la sebab nanti nak lipat naik atas ni kan. Kalau time tak ramai orang boleh nak angkut stroller besar naik tapi time ramai tu macam makan space la. herherr










Gitu la ceritanya. I pun tak tahu nak cerita apa. hahaa animals pun banyak tdo. Al maklum tua dah menulis pun macam kerepot dah. Collagen dah berkurangan. 







Tips pergi zoo..


- pergi pagi la syok sikit tak panas. 
- pergi pagi syok animals active shuffle , gymnastic semua. Kalau pergi tengahari kan binatang baru makan then semua ikut sunnah rest tidur. ekeke macam korang la lepas makan kat office tu sendu je kan nak baring.
- bawa stroller senang lipat mudah nak naik transport tu. 
- bagi baby pakai selesa
- makan siap2 . sebab nak jalan2 explore kan better kenyangkan diri dulu. Nanti singgah2 cafe dalam ni beli kudap2 cam burger ke okay ah.

Tu je.  Toodles.




Tuesday, October 10, 2017

Gaya Namee Makeup !

Hi 

Nak tukar packaging baru , so yang tinggal nak habiskan . Jimat RM10 ! Sape nak lekass ! Semua item best then now dah pressed eyeshadow , macam eyeshadow biasa kat Sephora tu !





SEBELUM dan SELEPAS Makeup




Yippie, masa i launch makeup set by Luminous tu memang i sendiri suka sebab kalau makeup i ada few basic items la. I jenis tak makeup tebal then salah satu sebabnya sebab nak cepat. I makeup paling lama pun dalam 10 minit itu pun sebab blow rambut sekali. Kalau rambut dah kering , makeup 3 minit je. Sejak tu la i dapat idea untuk buat makeup set pantas ni.

Dulu masa zaman tak reti makeup, i tak tahu kenapa manusia yang makeup ni nampak cantik. Makeup ni apa benda sebenarnya, pakai foundation saja ke ?

Pernah i cuba nak makeup n pakai foundation je pastu nampak pale gila. Then setelah eksperimen sikit sikit demi sikit, then perasan ohhhh we need more colors dalam kadar sederhana  !! 

Luminous makeup set dah terjual banyak, then i tengah nak tukar packaging. Tinggal puluh2 set lagi. So next batch akan new packaging dah since eyeshadow pun tukar pressed eyeshadow dah.







Flawless Treatment Foundation




Ikut code ni yaa. I guna medium ! Medium for fair skin and yellow. Yang fair tu tahap fair zizie izzete and fair kulit mat saleh. Sawo matang boleh pick brown. All code akan ikut warna skin kita. so no worries tepung komak !






 Perfect Lash Mascara


 Takkan comot dan panda ! Kalau mata peluh pun tak cair. This is fibre mascara. 







 Lip & Cheek Stain 






Lip Matte ( 3 warna tinggal )



Joy




Satisfied



Excited







Pressed Eyeshadow
 Now dah tukar to pressed eyeshadow sebab eyeshadow ni lagi best !






 Lip Balm
Lip balm saja bagiii!!







 Makeup Bag


Tinggal puluh2 unit lagi. Nak habiskan sebab nak launch yang baru punya packaging dah ! Set ni xde eyeliner sbb ramai x suka eyeliner. Rasa pakai mascara dah berseri !


Dalam set akan dapat semua ni jimat lah kalau amik set ni. 

NATURAL MAKEUP 3 MINIT JE!! SENANG NYA! 
SET MAKEUP 7 in 1 ... Yayy. Sesuai suka natural look dan kurang masa.

Now Luminous ada 3 Minute Makeup Challenge Kit. 
Dalam makeup bag dapat:
- Flawless treatment foundation cushion Spf50 (3 code warna)
 - Perfect Lash mascara
- Lip n cheek stain ( pemerah pipi dan bibir)
- creamy eyeshadow ( natural color )
- Lipstick matte ( boleh pilih warna dari 3 pilihan warna)
- lip balm 
- makeup bag



RM125 je !! Pasni set baru dah ! Jimat RM10 !





WhatsApp to order 


AINA   016 250 9143







Monday, October 9, 2017

Confession Of A Desperate Mom

Hi

I rasa motherhood ni takde right or wrong . Then i jenis takleh ikut buku sangat. I jenis mak mak yang suka baca kat google and tengok instagram orang lain bela anak macam mana hahaa. Siap tengok instagram orang tak menahan. See ada bagusnya ada social media, then kita tengok orang lain post pasal anak. Sebab tu i pelik nape bila ada orang post pasal anak ke, masih ada yang terasa orang tu niat nak berlagak. Dah nama zaman social media, dah tu kalau dah semua nak berlagak nak share apa je. Kalau tengok positive maka kita terima positive lah. Wahh apesal tazkirah pulak nih, padahal nak tulis pasal benda lain ni. harharrr.

Anak ni character lain2 jadi i memang tak ada specific buku yang i ikut atau ada expectation tinggi sangat. I tengok flow, macam Adam jenis slow sikit while Noah jenis nampak cepat la dari abang dia. Adam jenis lemah semangat, cepat takut and debar2. Noah jenis berani . Whatever it is, i didik ikut flow je. I ikut mana yang sesuai, jadi ada la concept yang i tak tahu la betul ke tak cuma i harap anak2 i maafkan i lah. herherrr






Asalkan Melekat !


Adam jenis kuat desak herghhhh then now hes having speech delay. Makanya bab interaction tu kurenggg sikit. I rasa i sorang je faham dia nak apa dah mak nya mengadap dia hari2 hihi. Maybe cikgu dia pun faham la juga sebab dah biasa. so kalau dia suruh apa2 tu , dia jenis nak immediately ! Nak now jugak ! Kalau tak selagi tu la duk rengek2 . so kalau nak tercirit ke apa dengan tenang baik la settle dia dulu then only boleh buang air dengan tenang tak kelam kabut. 

haritu dia ada buat projek spider kat sekolah. So artwork dia dibawa balik rumah...dah belek membelek...mata pulak tercabut..dah tercabut tu ekkk ekkk ekkk la merengek suruh letak balik mata cepat2...Noah lagi sabotaj cabut lagi semua mata....yang i duk kelam kabut nak siap makan dorang ni...cari gam uhu habis pulekkk








Last2 i letak je chewing gum yg i tengah kunyah...




Nah gam ! Loghat sangat. hahaa. chewing gam ganti gam. 





Alarm clock
Em nak kejut baby dua dua pagi nak ke sekolah mencabar jugak. Adam jenis kalau bangun nak ada i depan mata. Kalau takde , meraung dia aduhai lah. Tanjat kita. Once dah spoil mood dia, payah dah nak sikat rambut pun berguling. Nak kejut adik senang je cuma nak masa peluk2 belai2 lagi.Nak kejut dua dua memang amik masa. 

Tapi ada hari yang kita kelam kabut. Contoh, bila malam i tidur lambat so pagi i terjaga lambat.

Jadinya i buat bising je biar je pintu bunyi terkuat sikit ke, then Adam terjaga....Adam terjaga dia akan ngamuk dulu. So thank u Adam jadi alarm clock untuk Noah juga ekekek. Terkejut Noah, terus segar dengar alarm clock abang dia. Kalau bangun lambat, memang jimat masa kat situ lah ekeke. 








Thank u Adam clock !


sorry baby, im desperate.



Demi nafas segar haaahhhhh
Yes i know budak bawah umur takleh guna toothpaste yang too high floride sebab floride terlebih pun boleh rosakkan gigi budak. Tapi i guna ubat gigi  untuk budak kadang masih bau jugak nafas. herghhh. 

Dah makan macam2 maa so ada la few brand kids toothpaste yang i rasa tak boleh hilangkan bau pun. Sebab takde mint pedas2 minyak angin. herghhh

Jadi......emmmmm i letak je sikit Colgate untuk hilangkan bau nafas. hehh. 




Campur Colagte sikit baru la xde bau. Sorry baby , desperate juga. 






Tumpang kasih barang anak
I selalu gigih nak minum air masak banyak2. Memang diet benda manis since i ada genetik kencing manis. Pastu manis menggemukkan. Jenis gila manis kalau hulur coklat, cupcake ke cake mmg sekelip mata je boleh licin . Obses. Tapi dengan semangat usaha yang gigih, i tahan nafsu sebab tak lama dah  nak masuk 3 series. Very old one. I need to jaga kesihatan. wawawaa padahal lagi concern pasal berat badan. Serious gula mmg cepat gila buat bontot besar. Stress. 


I tak suka ada banyak benda manis kat dapur rumah. susu pekat manis pun memang takde, kalau tak tiap kali nk bancuh air kopi ke teh tarik 3 in 1 pun nak sibuk masukkan susu pekat manis. Jadi baik putuskan hubungan terus. Takyah beli lagi bagus.

Then lagi satu cara i suka terperuk je dalam rumah sbb xde benda manis. I suka buat kerja kat dapur sebab ada meja yang i dah selesa menapak buat kerja. Tapi buat kerja ni jadi cepat lapar mengantuk and teringin kudapan manis.

Jadi i terpandang ini....





Sorry baby. Mom is so teringin. 

suami sellau tanya, anak kita kerap kembung perut gak ek sambil mata melihat botol kaca isian makin berkurangan haaaa.

Padahal .....kihkih.




Poop

Noah cheeky gila. Suka nak menyakat orang. 

Bila nak ajak mandi...dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila nak pakaikan baju....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila nak sikat rambut....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila ajak nak berus gigi....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila ajak cium sedut pipi.....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Yang lain i boleh tahan...tapi satu je i tak boleh tahan nak main kejar2..

bila dia 'pooped' but then nak ngada dia lari ajak main kejar2 dulu.

...


I tepuk je pampers dia bagi penyek yayik. Nanti dia x selesa sendiri serah diri. 

hehhh.







Begitulah moment2 desperate mak ..maafkan ibumu babies.

Toodles. T_T



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...