Pages

Monday, April 9, 2018

School Trip With Adam ,Noah

Hi





I tak tahu pun A Famosa ada resort ke , Safari ke apa benda . haha. Bila sekolah Adam Noah buat school trip ohhh "Puan kita ada school trip ke A Famosa " . I pun ye ye jela ok i join tanda support and saja nak Adam Noah happy2 . hihi Ingat A Famosa yang Alfonso De Albuqurque tu je alaaa seretttttt kakiiiii. Rupanya ada resort and safari theme park sekali. Best wey A Famosa Safari tu...bagi i best la sejenis manusia simple cam i ni. Masa nak masuk tu tak excited mana la sebab expect macam zoo jela ada binatang hehhh. Get ready for the smells what the rock is cooking je la. heeeeee


Adam Noah masa sampai pun takde mood. Yang Noah muka malas layan je .Yang Adam tak sabar nak masuk. Tak sabar sampai bad mood ahahaaiii la Adam ni.





Satu benda i suka the most, tempat dia bersih . Bau kurang sangat. Eh lupa, PALING suka sebab tempat dia shaded dengan pokok2 so tak la panasss i tak la hitam terbakar haha. Eh bagus la tak panas, anak tak la peluh teruk sangat n meragam .

Bersih . kurang bau bauan. Yela semua najis pun of course berbau tapi kalau jaga kebersihan takdela bau sangat. Gitu. Begitu la perumpamaan A Famosa Safari ni. Kurang bau. 



Ni melawat ayam. Hek eleh ayam je pun kann...tapi bila tengok banyak jenis ayam rupanya. Ayat negara Arab lain. ayam mat saleh lain. Dada macam pergi gym ayam mat saleh. 



Baru nak puji ayam ni, baiknya tak larii anyonyonyo...pastu nampak kaki kena ikat. Patut la hehhh. Tarik balik pujian .


Wow segak u gi gym ke . 











 Lain negara lain ayam nya. So mak pun jakun lah tengok.



 Ayam pun tahu masa pukul berapa ? Tak payah Gshock Daniel Wellington...auum.






Ni tempat reptiles . Segala jenis reptilia dalam ni. Kecik je tempat yang bersangkar macam ni. Takpe kecik asal bersih and banyak pokok2 nak jalan tak panas. pheww takdela anak nak balik copek nanti. Sebenarnya i yang nak cepat balik kalau panas dan berbau. heeeeee




 Ni apa... buaya eh ? 




Tidur je keja. Buat la strip dance sikit.



Eeee comel. Yang duk berkumpul dalam bakul tu geram tengok. Rasa nak picit sekor sekor.



Anak ayam. Dalam bahasa omputih chick kan anak ayam ? Banyak. comel. Kalau pijak tak pasal. Ingat takleh masuk rupanya bolehh.Boleh bg makan sekali.


Adam kalau dia ada toy memang dai treasure sayang betul2. Bawa and simpan dalam beg nak bawa g mana2. Kadang kalau tertinggal ke cicir ke memang sian tengok..sedih bebenor.
Sejak2 i cuba ajar beli Mc Donald Happy Meal asyik laaaa ajak i pergi Donald Happy Meal Toy...tak larat dah beginiii nak explain kenapaaa tak boleh get happy meal everyday . Nak explain dalam nada lembut tapi tegas so complicated last2 i berlakon nangis je wewewewe Nah nak sangat happy meal toy .....amik nah!




Pastu boleh tengok2 arnab . I suka concept A Famosa Safari ni , boleh feed animal tu. Macam arnab ni boleh la tengok dia keluar dari lubang tempat dia tinggal . So budak terus boleh belajarr oooooo begituuu beginiii. 





Lepas tengok ayam, pergi tengok gajah perform pulak. 




Punya la besau gajah. Adam dah la takut gajah tapi layan jela ekk Adam. Mama dah bayar tiket jangan nak macam2. wahaaa



Noah macam biasa...very bossy one.



Agaknya camne la diorang train gajah gajah ni. Diorang siap buat sketsa lagi gajah tu berlakon mati lah. So bila scene gajah mati, elok pulak gajah tu baring berlakon mati pandai gila. 




Tengok ni siap pegang ekor masing2 seiring dan sejalan. 


Habis performance, main2 sembur air pulak kat audience. amboi biasa dia tu .




Kalau tengok  binatang yang kecik2 and tak ganas ...area nya kecik je . Yang best nya bila naik truck ni. Bawak merayap tengok kawasan tiger, lion, rusa and binatang2 besar la macam kerbau ke apa benda. Tapi tengok kawasan bersih and memang terjaga.


Well planned gituuu.




Ni dalam truck la. Naik truck best dah cuma nak beratur laamaaa kalau budak mesti x sabar nak beratur. Lama gak la tunggu and ada budak dah amuk2 tak tahan sabar dah last2 tak jadi naik. Ni je kot yang i rasa leceh sikit.,



Tapi dah dapat naik truck happy lah. 




 Singa wanita. Boring la tu kena kurung.




I suka tempat dia. Macam dalam cite Jurrasic World gitu....nak masuk kawasan binatang bahaya...ada gate semua. Canggih. ekeke . Memang design macam habitat binatang ni lah. 


Tiger .




Ni rusa ke ? Nak cepat2 snap photo sebelum truck jalan. Nah amik lah view bootylicious. 



Dalam truck.




Flamingo . Eh ? haha i pun  tak ingat. Yang i ingat Diana Danielle and Farid Kamil kawen kat hotel flamingo ampang heeeee





Dalam truck . Suka tengok budak2 ni happy. Senyum banyak manissss.

Dah settle pusing naik truck..kita berjalan jelaa...



Kambing. Omeyy. Rasa nak peluk. Jinak betul dah macam kucing persian. Sondol2 kita. Ada booth jual  sayur potong nak feed binatang . Seronok la boleh bagi makan anyonyonyooo. 



Adam mula2 berani lepas tu terus raver




Manja. Geram tgk kambing ni duk sondol2. Rasa nak sedut perut dia .




Noah dah play safe dah hahah memang kejung je kat stroller tu .






 anyonyonyo...






 Nak bagi tapi kambing tak sabarr....naik takut Adam haha.



Biasaa dia tuu.



 My sister and her daughter . I masuk sekolah baru ni sebab kakak i suggest la. Tapi tengok mmg Adam Noah banyak sgt development. lagi2 bab speech !






 Cikgu2. hehe



Em tu malas berdiri sebelah kakak i. i nampak gabak. Orang selalu ingat i tinggi padahal tak pun hahaa. Memang dikelilingi oleh manusia2 tinggi 150 cm less than 156 cm. 


Ni panggil apa entah..macam ada show laaa. 


Sayang Adam. Sayang Noah cuma pic Noah tak banyak. Dia sibuk main stroller dia je. 

Baru mengumpat Noah kt caption atas haha sorry Noah cukulat. 







Ok dah Anak i dah cranky gila dah padahal ada lagi 2 aktiviti best . Banyak lagi tapi sebab diorang dah penat i balik je.


Nah bawah ni harga tiket and aktiviti yang ada. 





ADULT (Age 13 & Above)
  • Safari Wonderland : RM49 (RM88)
  • Water Theme Park : RM38 (RM58)
  • Old West (Cowboy Town Carnival) : RM30 (RM59)
  • Safari Wonderland + Wild Combo : RM63 (RM107)
  • Water Theme Park + Wet Combo : RM53 (RM77


CHILD (90cm - Age 12)
  • Safari Wonderland : RM35 (RM76)
  • Water Theme Park : RM33 (RM46)
  • Old West (Cowboy Town Carnival) : RM26 (RM48)
  • Safari Wonderland + Wild Combo : RM53 (RM95)
  • Water Theme Park + Wet Combo : RM49 (RM65)

Inclusion
Safari Wonderland
• Elephant Encounters
• Multi Animal Fun Time
• Color of The Bird
• Wild Wild West Show
• Safari Adventure
• Monkey Island
• Farm House
• Walk Thru Area
• Orang Utans of Borneo
• Reptile House
• And More ( Capybara, Flamingo island, etc)

Water Theme Park
• Arabian Village
• Kids Aventure Pool
• Family raft
• Wave pool
• Sandy beach
• Lazy river
• Hula Hula
• And More 
Old West 
• Carnival
• Red Indian Show
• Firework
• Children theme park

Safari Wonderland + Wild Combo
• 1day pass to Melaka A'Famosa Safari Wonderland with inclusion of meals and drink


Toddles :)

Thursday, March 29, 2018

Therapy Adam Noah Speech Delay

Hi

Asalnya i tak tahu umur berapa yang budak kecik patut cakap. Makanya bila Adam Noah makin membesar masuk 3 tahun pun masih cakap bahasa baby. Tapi i rilex rilex sebab adik beradik i semua jenis cakap lambat 4 tahun lebih baru cakap (asik ulang ayat sama je kan kahkahkah nak salahkan genetik jugak tak kiraa tak kiraaa *hentak kaki ). Lambat betulll nasib semua jadi manusia gak skang herherherr. Entah la, ada yang cakap parents zaman skang yang risau lebih2 tapi yelaaaaa mesti risau la kalau tak reti cakap dengan clear then macam mana nak ajar membaca and deliver message dengan jelas. Wah gitu.



Kalau Adam tu, i mak dia memang hari2 dengan dia boleh faham la dia nak apa. Nanti kesian dia kalau sekolah macam mana. wuuuuu laff u Adam idung kembang. Tahun 2018 my main target ( salah satu target dalam hidup ) is nak repair Adam Noah ni. On 2018 extra focus on Adam Noah . Sekolah khas.

So ni few benda yang i nampak Adam Noah deliver kat rumah so i share sini manfaat nya waww macam jual produk uols..Hantar sekolah khas and terapi luar mmg mahal kebanyakannya so i share sini so sama2  kita dapat benefit ok. 


Ni antara benda yang i rasa helps juga la . Sila cuba , boleh nampak perubahan punya. alhamdulillah and insyaAllah selagi usaha.



1) Flash card
- oih pelik gila kan ada mak bapak dari anak still baby lagi dah flash card dengan anak.Ganas. Tapi sumpah benda tu membantu. Adam jenis speech delay yang kurang perkataan apa lagi ayat. I dulu rajin je baca kan buku words at Adam tu tapi entah ler maybe sebab faktor genetik juga la kot Adam Noah speech delay ni.




 Jadi kalau banyak word dia tak boleh sebut, then how to form a sentence kan. Jadi i kenal2 kan la dia dengan banyak flashcard yang Adam ,Noah minat lah. Macam Adam minat animals, so bagi flashcard yang monkey, tiger , lion , penguin semua lah. Praktis lidah diorang sebut benda2 yang diorang minat nak tengok dan sebut. Flashcard sangat membantu. 

Sebut memang pelat2 tapi makin lama makin clear. Noah i bg flashcard abc je.

Kiranya flashcard ni untuk familiar kan anak korang dengan banyak words and sebutan asas yang dia minat untuk sebut. Ok bebeh muahh.




2) Sign language 
- bila speech delay, memang susah sikit nak bagi dan terima instructions . Jadi boleh guna sign language. Macam nak bagitau anak TIDAK BOLEH , so sign language nya GELENG2. Macam makan sedap  so gooodddddd tunjuk THUMBS UP . 

Do you want to eat ? ......sambil tanya buat la sign suap tangan kat mulut tu maksud nak makan tak ?




3) Label barang & Boleh cuba fridge magnet
- kaedah label barang ni bagus . Nanti dia tunjuk dia nak apa , time dia tunjuk dia nak apa korang boleh mention terus . Contoh dia tunjuk apple "oh u want an apple ?" . Lama2 dia pun sebut la. Kadang tengah makan roti ke apa...sebut la roti . Ini roti. Adam makan roti. Terpulang lah korang nak bahasa english ke melayu ke tapi kalau boleh focus satu bahasa dulu untuk kenalkan words. 

Fridge magnet kalau dapat jenis fridge magnet yang sama serupa barang dalam peti ais lagi bagus. Dalam peti ais ada telur, then cari telur fridge magnet telur. Gitu. Tips ni i dapat dari kawan. 




4) Main olok2
- main olok2 . Tau tak main olok camne ? hihi. macam korang main dengan Barbie cakap2 dengan Barbie korang tu la. Yang laki pulak main robot lawan2 terbang sana sini siap ada effect bunyi dush dush. Main olok macam main kawen2 la. Macam Adam suka animals, duk usung la kehulu kehilir dia punya animals. Paling sayang patung Cheetah dia sekarang, tidur pun pegang Cheetah dia. I selalu la amik Cheetah dia tu olok2 bawa lari bantal busuk bulat dia tu.

Cheetah take Donooo..oh no .Cheetah want to eat Donoo ! ....sambil olok2 Cheetah usung Dono dan bawa lari Dono dia tu. 

Main olok2 ni budak selalunya respond and reacted balik dengan dialog . No cannot no cannot. Benda tu sikit2 ajar dia sebut. 

Dono tu nama bantal busuk dia. Actually bantal busuk dia tu is napkin yang membaluti bantal bulat Doraemon. Adam nak sebut Doraemon tapi lidah tak sampai jadi la Dono. Jadi i namakan saja bantal busuknya Dono. haha




5) Repeat soalan sama n word sama setiap hari
- i perasan sejak2 masuk sekolah baru ni ...Adam selalu tanya i soalan sama berulang2 kali..Buat permulaan ni biasakan dengan soalan basic and sama pratktis sebutan bagi jelas. Ni dari sekolah la dia belajar, i sambung kat rumah je praktis hehe.

Mommy, where the bird ?
Mommy, where is the tiger ?
Mommy, where is the cheetah ?
Mommy, where is the monkey?
Mommy, where is the cat ?
Mommy, where is the dog ?

Mula2 masa dia tanya tu i blur la nak jawab apa kat anak aku ni . nak jawab betul2 ke main2 ni hahaa. Then masa i terpaku jap fikir jawapan nak jawab mana Cheetah dia ? Adam jawab dulu, mommy Cheetah sleep , tiger sleep . dog sleep. cat sleep.

Then hari2 ulang benda sama yang Adam minat nak berbual or ajak bercakap. Then now bila dia tanya i bagi la jawapan lain. Cheetah run ! 

Kadang datang mood sasau , i main2 jawab je Cheetah poop preettttt ( sound effect cirit birit ) . hihi gurau jaaaa.





6) Straw . Latihan otot mulut



- Apa kena mengena benda alah ni ? Sape dulu rajin tengok Diary Akademi Fantasia time diorang tengah praktis vokal tu ? Kan  ada buat senaman buka mulut la sembur2 mulut la. Tu macam praktis and kuatkan otot mulut. 



So korang beli straw yang fancy cenggini, suruh anak korang sedut2 air .


Then boleh jugak guna straw biasa and main2 tiup kapas ke.


Atau buat la air cincau ke apa atau air ada biji2 cool blog tu....suh anak korang sedut2 kunyah. Macam main game la, sape sedut dapat biji dia score point ! Gitu. Asal anak korang excited nak main and xtahu sebalik agenda game tu ekekek. Kalau diorang tahu , nanti malas nak join amboii. 

Apa2 la yang creative asal otot mulut anak korang bergerak ! ok bebeh.

Ni antara yang i dah cuba home therapy lah. Mudahan Adam Noah cepat sikti cakap lancar nya sian i mereput bila la nak dengar anak i cakap mommy pretty ke beautiful ka gorgeous ka. hahaa

Bye 

Toodles






Wednesday, February 28, 2018

Baby Baru

Hi

Baby baru. I ingat i sorang je jenis malas bersiap. Masa jenama luminous jual set Flawless Treatment Foundation with lip n cheek stain...terkejut . Ramai suka .  Jual sendiri sebab luminous tak buka agent masa tu. Ramai rupanya spesis nak bersiap tangkas laju pantas. hihi. So dari situ mmg nampak la populasi wanita zap zuss zass ramai. Ingat smua jenis makeup nak contour2 duk cermin lama2 hihi.






Then after that masa Luminous buat makeup kit pun sama, set tu terjual dekat 3k unit, i sell alone. Maybe bg brand lain tak byk unit i sell tapi sebab i sell sendiri so its quite positive.insyaAllah.

Jadi dengan itu...terlahir lah baby baru ni sebab ramai suka set pantas !

Ramai suka set camni..

Ramai yang tak suka makeup pun ada, tapi nak nampak glowing sikit. dulu i kagum tengok Uqasha Senrose nampak berseri je dia pink pink, rupanya sikit warna pun main peranan. Sikittttt je dah nampak berseri. Terinspirasi terus nak buat express makeup kit macam ni. I kalau tak makeup cam pale je ..bibir pun dah pink pudar haha. 


Dalam set ada...

2 steps and there u go ! Fabulous glowing skin. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ 

๐Ÿ’„Selfie Ready Stick Foundation with Brush . Ada berus lembut sekali senang !
๐Ÿ’„Kiss and Blush Pigment . Pink pink pipi and bibir ! Bukan macam lip matte yang keringkan bibir  tu. Ni sedap2 je dia kat bibir and pipi. Tak minyak. 




Are u selfie ready gituuu. hihi

Ni set nak pink pink macam Uqasha Senrose . 




Foundation stick ni ada berus sekali. Formula dia tak oily ! Kalau guna takkan rasa minyak atau greasy . Effect macam pakai bedak, tahan sampai ke petang. Tak kelabu ! Memang rnd untuk skin orang Malaysiaa. hehe












@nameeroslancosmetics dah open untuk agent and stokis. Marketing HQ akan sediakan tiap bulan dari segi video , material, gambar semua lah ! So senang untuk squad @nameeroslancosmetics .

Ni customer bg feedback hiks !



Pengambilan agent pun modal kecik je. Set ni memang set pantas bersiap. I namakan dia EXPRESS MAKEUP KIT . Memang best hihi. Taknak cakap lebih2, kalau berminat nak jadi agent atau stokis boleh terus contact 

Kiela .... 019 687 9303


Sesiapa beli dari blog namee ni boleh sebut kat kiela RM15 off ! Khas untuk hari ni je hehe. :)



Boleh tengok2 kat instagram and facebook @nameeroslancosmetics jugaa !








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg