Pages

Thursday, February 22, 2018

Pengalaman Pertama Accident Lepas Tu Mangsa Cedera Gulp

Hi

Sesenja ( ada ke sesenja sukati i ) di Soromban Nogori Sombilan, dari keluar office merungut sebab kena pos parcel kat town sebab dah lepas pukul 5 tapi nak poslaju proceed order the same day jadi gigihkan jua pos di poslaju besauu Soromban. Staff takde kereta , poslaju pickup kat office i pulek selalu lambat kadang tak datang pun sukati je kecewa tawar hati dah. kita clash! Teringat kawan i dulu gaduh dgn bf je kita clash kita clash ekeke. On the way balik from poslaju , pandai. Ikut shortcut biasanya . Memang dah biasa expert ikut shortcut tu pun tapi entah sebab dari pagi macam rasa lesu lemau je. Kedengaran dj radio hot fm berpokpekpokpek lalu memainkan lagu Khai Bahar, Luluh. I yang dah memang rasa luluh hati berkecamuk rasa hilang ic identiti .

Dalam luluh luluh sempat la dengar lirik satu satu...

sudah puas aku menangis lagi 
kau hadirkan mendung awan yang kelam
namun
ku kan tetap bisa bertahan
secebis kasih yang telah kau beri

fast forward.....( ingat gigih ke nak type lirik semua pastu tak hafal ;( )


aku tersungkur menunduk meraung.....

line 'tiada siapa bisa merasakan' digantikan dengan.....


pommmmm!!!! 

Tetiba ada motor langgar i. Pantas gila. Tetiba kereta i and motor uncle tu bertembung then pakcik tu terus jatuh and terseret ke sisi jalan kiri. 





Pastu uncle jatuh tertiarap  tak gerak langsung . Apa yang i nampak kepala dia terhantuk kat jalan. Sikit pun tak gerak tuhan je tahu i shaking camne.  I terus park kereta tepi kat tempat pakcik tu terseret then i jerit 'uncle uncle'. Tak fikir dah cara sopan untuk jerit. Kalau sajat memang dah keluar suara sebenar.  'Uncle please bangun'. Dalam few seconds je kereta lain dah stop semua tenung i bagi muka "ayoo tak tahu ayoo tak tahu" . Tetiba ada satu budak laki tegur...'awak ada phone tak' . Meh saya call kan sekian sekian. Sumpah kalau masa tu i sorang i tak tahu nak buat apa. First time pulak tu accident. Nasib la budak tu ada sebab dia pun kerja RELA ni dulu settle orang accident macam2 kes, apa nama entah budak tu , nama dia lain sikit Elha something yang i ingat hidung kepit macam bini AC Mizal,  Amelya Rosnaida . Tu je i boleh describe untuk korang imagine.hihi. I terus call husband .


Elha tu la yang tolong call kan ambulance, then ajak i gi balai. Lepas 5 minit semua bantuan sampai. Hospital Tuanku Jaafar pun dekat. Kebetulan uncle tu pun sebenarnya nak gi kuil nearby sebab ada sembahyang untuk sedara dia meninggal. So jalan yang kitorang accident tu memang jalan laluan family members dia yang lain nak pergi ke kuil petang tu. Anak dia lalu jalan tu then nampak ayah dia kat tepi terbaring dengan i jerit2 then ramai lagi orang kerumun tengok . Menggeletar i, nak beranak pun i tak scary camtu. Anak dia panggil2 ayah dia 'appa appa' then uncle tu boleh angkat kepala. Aaa masa tu i lega gila then kept on say sorry kat anak and anak buah dia sorry sorry sorry sorry sorry . Masa uncle tu angkat kepala i tengok darah keluar kat mulut and hidung dah ala lagila scary sangat nih. 




Uncle tu pergi hospital, I terus gi balai ikut Elha tu. Buat report dulu and Elha pun bagi keterangan saksi. 

Situasi nya , i nak keluar dari roundabout then i slow down kereta tengok kanan uncle tu masih jauh masih before setengah kat roundabout so i keluar la sbb mengikut firasat sempat je rupanya uncle tu pun rushing nak sembahyang kt kuil and tengah on speed. Memang bertembung. But anything situasi macam tu mengikut Akta 13 , perlu bagi orang kanan lepas then only u can go. So i kira salah la kena saman tapi sarjan tu kata sebab i cam lurus bendul je dia bg diskaun . I tanya sarjan tu...i masuk penjara ke ? Pastu uncle tu kan cedera. Nasib tak. I ingat accident camni kena masuk penjara. :(


Lepas kejadian memang scary la nak jumpa uncle tu. I call minta maaf dulu tanya khabar suara kepit sopan then only pergi visit kat rumah. Pastu blur2 ayam , nak bawa buah tangan xtau nak bawa apa.Masa nak lawat tu dah la raya cina yang banyak sarang burung, ginseng punya hamper takkan nk bg tu pulek.  Yang senang hamper jela kan so sukati je i beli hamper makanan jajan manis2 bawa tanda buah tangan. Uncle tu diabetis pulak tu, i cakap uncle tak boleh makan ni, ni manis. Dah bagi tapi sound pulak uncle tu. bluek pesan bagi cucu. hihi . 

Masa mula2 call uncle tu macam nada merajuk sikitt ahh sebab i call lambat lepas 2 weeks baru i call. NO phone dia i xde pastu nak call fikir nak cakap camno. gulp. 

Haihh tengok uncle tu okay, i lega gila dah. Urusan claim uncle tu blakang cerita sebab uncle tu nak claim atas kecederaan dia. Kes tu biar lawyer je yang buat kerja. Pegawai penyiasat pun dah amik keterangan i semua. Settle taknak gaduh2 , anak i dah suka gaduh kat rumah jadi i taknak cari gaduh kat luar dah. kekeke


Yang penting uncle okay and i tak masuk penjara. 




So sesiapa yang belum pernah accident lagi2 pompuan...blur blur ayam..

- kalau accident tengah malam sorang2 atau jalan sepi ke lock diri dalam kereta dulu. Call sape2 dulu . Haritu i keluar terus macam tindakan reflex je terus keluar jerit 'uncle bangun!!' . Tapi ada yang trauma jadi statik terus. 

- Apa2 hal report balai dulu pasal insuran nak report balai kalo nak claim repair


-Jangan tandatangan apa2 borang yang kosong di beri call man atau pemandu trak tunda(kita berhak untuk tentukan kemana kereta kita untuk diperbaiki oleh bengkel) . Selalu bila accident camni nanti ada la trak tunda pandai2 datang nak tolong and suruh sign ke apa. Jangan sign !!!


- Ambik semua barang berharga dalam kereta termasuk Touch n Go , Smart Tag segala amik ya.


 -Sekiranya ada geran atau polisi dalam kereta jgn tunjuk pada sesiapa takut dicuri atau disalah guna oleh pihak lain



-Pemandu wanita pegang beg tangan jangan letak dalam kereta


-Beri kerjasama kepada pihak berkuasa supaya kereta anda tidak menghalang lalu lintas 


-Letak tanda amaran sekiranya perlu supaya tak terjadi kemalangan berantai


-Sekiranya berlaku kecederaan telefon ambulan maklumkan kemalangan


-Seeloknya bawa rakan seperti mekanik masa ambil kereta takut pemilik bengkel penipu(cakap tukar tapi tak atau claim insuran original tapi brg local)




Kalau korang perempuan dan dilanggar dari belakang .....

1-bertenang dan jangan panik..
2-jangan keluar dari kereta..
3-call ayah/abang/suami/teman lelaki untuk bantuan dan tunggu sehingga mereka sampai
4-lock kereta dari dalam dan naik kan semua cermin tingkap
5-perhatikan kereta belakang adakah pemandunya sendirian atau lebih.. kalau lebih jangan keluar kereta..
6-kalau pemandu/penumpang kenderaan yang melanggar itu mahu berbicara dengan anda.. jangan keluar kereta dan berbicara dengan cara turunkan sedikit cermin tingkap anda cukup sekadar untuk kedengaran suara, jangan buka luas sehingga boleh melepasi tangan masuk kedalam dan jari sentiasa stand-by kat suis tingkap untuk menutupnya sekiranya keadaan tidak terkawal
7-bersedia untuk menghafal nombor daftar kereta yang melanggar itu sekiranya kereta itu chabutttt...

sedikit tip untuk elakkan kejadian rompak kete.. inilah tektik perompak sondol belakang kereta yang dipandu oleh wanita yang memandu sendirian..


Atas ni i copy . So hati2 semua. Bila accident camni memang tak tahu la sape betul sape salah. Kena buat report bagi keterangan dulu. 




I blame Khai Bahar.

Tetiba.




















Thursday, February 8, 2018

Kenapa Adam & Noah Berhenti Brainy Bunch ?

Hi

Masa mula2 nak masukkan Adam Noah sekolah memang i fikir banyak2 kali siap drama air mata lagi haihh nak period pun tak emo camtuh sejak jadi mak mak ni i cam makin leleh je whatzehel. Betul ke nak masuk sekolah. Tapi i rasa perlu sebab nak biar dia gaul dengan budak baya dia plus im working too. Plus kalau duduk kat rumah pun, asyik ngadap tv and kacau bibik ( masa bibik still working with me ) . Adam and Noah both speech delay. Noah maybe tak delay ( instinct i lah ) , sebab now Noah 3 tahun but boleh dengar ayat2 jugak. Adam masih spoke his German language. Mommy still love u Adam !




Balik pada kisah BB. 6 bulan awal di BB  . Dari awal Adam join BB, Adam memang speech delay. Masa Adam umur 3 tahun, i tak worry sangat sebab mak i bgtau yang adik beradik i semua dekat 4 tahun baru cakap. I paling awal bercakap umur 3 tahun wawww . haha so i rilek2 tak stress bagi Adam masa . Ramai suruh check samada Adam ni autism ke apa, tapi so far i tengok eye contact tu ada. Since i sendiri ada adik autism jadi tahu la sikit2 . Biasa kalau kes macam ni, orang luar akan judge dulu so we as mom!! berani kerana benar tetiba namee gila. haha. Buat xtau je, takyah offended .Adam ni orang memang cakap autism , i tak offended sebab anak kita dan jika yaaa ..apa je i boleh buat ? Teruskan usaha yang mana mampu . 

So i masukkan Adam di BB with a hope Adam bergaul dengan rakan2 sebaya and boleh la tiru2 sikit word budak lain . After 6 bulan, nampak la can say thank you, cowy (sorry) , benda basic. Tapi malas pergi sekolah. Nak pergi sekolah susah sangat, nak kejut susah sangat . Taknak mandi taknak keluar kereta . Ikut mood. Most of the time boleh tahan struggle la nak hantar lagi2 Noah , 75% dari setahun tu buat perangai. Bila nak pusing kereta masuk roundabout pun dah  tarik stereng. Time birthday party kemain pulak tetiba rajin hahaa.  Kadang i hantar diorang pun muka ketat je sebab dari rumah dah struggle berdegup jantungkuuuuu. Sorry teacher. Selalu hantar kul 9 ..930 ...sebab diorang taknak mandi. sedih dan sengsara bila ingat haha. Plus diorang tdo lambat .

Then suami pun suggest tukar sekolah . So i start survey mana2 sekolah. Buntu, runsing semua ada. Isham suruh tukar sekolah, but me as a mom mereput dah la takde maid dah if anak i tak sekolah habis i nak kerja macam mana ni. 

Sebab utama nya speech delay lah. and i rasa kesian Adam umur masuk 4 tahun but still terpaksa join kelas playhouse since dia speech delay. Actually on 2018 i macam plan nak try 6 bulan lagi di BB siap dah buat borang semua la isi online but then teacher sendiri suggest i tukar sekolah. Main concern tentang speech delay and anak i memang memerap kat sekolah. Tarik nafas dalam2 je masa tu , nasib la i jenis cepat move on. Manusia boleh absorb perkara samada jadi negative atau positive.  Kalau i fikir negative, i anggap anak i got kicked out from the school. Kalau i positive, i akan terus semangat and work hard for Adam Noah. Apa2 benda dalam life, cuba absorb jadi positive lah insyaAllah akan happy. 


I selalu perasan Adam & Noah kalau dalam crowd, dia macam nervous terus ngamuk sambil lari2 kehulur kehilir , takut and mengamuk . Tapi i ada consult dengan doctor , anak i ada masalah behaviour. Doctor kanak2 yang cakap ya, bukan i sendiri judge anak i . 

So now on 2018 , Adam Noah dah masuk sekolah baru. Kira special school yang ada speech therapy , therapy untuk behaviour, segala jenis therapy i join kuda ke swimming ke semua sekali hihii betul2 nak terapi haha. So far alhamdulillah, diorang suka pergi sekolah. I rasa maybe sebab crowd, anak i macam anxious kat crowd. Plus sekolah baru  ni ada dalam 10 students je tak silap. Ingat lagi masak concert Brainy Bunch..Adam Noah tantrum sampai cikgu cawangan lain semua tanya memang anak i camni ke kat rumah ?  Cikgu yang memang deal hari2 dengan macam2 budak pun tertanya. 








A post shared by Namee Roslan (@nameeroslan) on 

Ni masa concert BB tu, pitam i dan cikgu2 . Nangis sampai tersedu2. Cikgu cawangan lain pun curious tengok anak i nangis teruk sgt. Tapi yang i perhati diorang cemas bila dalam crowd. Now kurang sikit sejak sekolah baru. Sebab sekolah baru ni ada physical therapy sekali untuk behaviour tu. 




Jadi pertanyaan2 orang yang DM & email i pasal sekolah Adam, Noah...



Kenapa berhenti Brainy Bunch ?
Sebab utamaya speech delay. If ikut tahun, Adam consider dah masuk 5 tahun so tahun 2018 my target is to focus on the speech. Plus cikgu sendiri suggest i tukar sekolah. I pun dah survey lama dah cuma masih nak cuba lagi. Orang cakap speech delay ni salah satu sebab pasal gadget kan, tapi i bukan jenis bagi gadget selalu. Genetik ni .

Brainy Bunch bagus ke tak ?
Sekolah ni kita tak boleh nak cakap bagus ke tak. It depends on our kids jugak.  Anak i tak sesuai. Macam i tengok anak orang lain okay je, boleh belajar and hafal surah semua. Bergantung pada kesesuaian anak. I redha je anak i tak sesuai. 

Apa status Adam dan Noah ?
Both boleh read ABC and 123 and sebut banyak words , sentence ...cuma lidah nak sebut tu pelat lagi. Boleh fix , i trust u babyyy. 


Then kenapa u delete post pasal BB dulu ? ( ada dua orang DM i tanya )
Jawapan macam kat atas jugak. I tak selesa jadi reference pada future orang. Debar2 je rasa bila orang cakap i masukkan anak i sekolah tu sebab i baca post u. Kang tak sesuai, mati la i nakkk. Macam anak i tak sesuai so bila orang tanya i tak tahu nak jawab macam mana. Tapi anak kawan i okay je . Tengok budak dan keserasian. 

Adam Noah masalah behaviour apa ?
Em so far i nampak diorang cemas bila dalam suasana ramai2. Kalau bawa kenduri pun. Sekarang getting better . 

Jadi now Adam Noah sekolah mana ?
Sekolah khas yang ada speech therapy. So far ni dah masuk 2 bulan. Awal seminggu tu nampak dah Adam especially,  dah mula cakap ayat panjang. Nanti i share lah kemudian. Balik2 sekolah..Mommy , where is bird ? bird inside ur pants la why are u asking me ahhaha...then i jawab yes bird sleep on the tree. Satgi dia tanya binatang lain pulak. Where is elephant ? Where is lion ? Where is worm ? where is cat ? Semua beruang kutub semua dia tanya.If banyak gila development, i bagitahu sekolah mana. Ni awal lagiiiii.   Setakat ni Adam Noah nampak sangat happy, tak nangis . Awal seminggu sembang haiwan, hope setahun nanti jangan sembang politik plak. hehh . Now pagi2 tu pandai la kul 6 dah bangun teman i buat bekal kat dapur sampai hangit gak sebab sibuk nak join sekali wawawawawwwaa. Kadang2 ada time malas nk sekolah tu merengek2 sikit la tapi nampak muka teacher terus kluar kereta lupa mak sendiri. 


Macam mana anak u speech delay ? U tak sembang ke dengan anak u ?
Em apa2 benda pun,  i put all the blame on me jugak. Terus cat kulit dark chocolate u can put the blame on me u can put the blame on me Akon Akon. I sembang je dengan Adam Noah cuma kadang geram tak tahan i duk sembang bahasa baby . hihii. Skang i tahan diri jela tak cakap bahasa baby. Cakap bahasa dewasa but overall i memang rasa genetik . Noah nampak memang nak cakap dah banyak ayat. Adam pun dah mula2. Adam banyak belajar dari tv , buku dia tengok and utube animals. 


Tak semestinya sekolah yang nampak cikai bese2 yuran murah tak bagus. Tak semestinya sekolah yang famous and u can see everywhere tu sesuai dengan anak u . Bab anak2 ni memang kena less expectation je since ikut keadaan anak kita serasi . Ada yang sekolah dah serasi dah , ada budak buli pulekkk. Macam2 hall. Kena pantau from time to time. So tahu 2018 ni i concern lebih sikit lah since takde maid pun anak memang depek je. 

















Tahun 2018 i target speech saja, belajar membaca and count kemudian kita fikir. 


Now pun i happy dah. Takde apa nak kejar pun, 2018 focus on speech je dulu. Yang buat karangan add maths rumusan segala kemudian kemudian jela. Mama ajar siap ah dengan rotan. Akan update from time to time. wee. Hujung tahun baru i bgtau sekolah mana. Now masih awal nak huha huha lagi. hihi apa apa pun sekolah mana2 pun, berbalik pada keseuaian anak kita. ok bebeh. Try and try and try u dont have to try aih aii aa aihh tetiba lagu Colbie Callait. haha bye





Btw, thank teacher BB yang dah banyak didik and sabar dengan Adam Noah especially cikgu2 yang lama dari awal Adam Noah join. Itupun ramai teacher dah pindah sekolah lain and tukar cawangan. Dapat kenal kejap je. I feel sorry kat aunt yang pregnant yang kena dukung anak i. T_T May Allah bless u always teacher teacher sekalian. 


Toodles :)




Monday, January 22, 2018

Hokkaido Day 5

Hi



Hari kelima sudah ! So sad, bukan selalu pun dapat visit negara orang so all the kenangan very sayang one. So i tulis jela semua kat blog ni, korang pun boleh sama2 mereput refer post i kalau nak pergi Hokkaido. hehe Tak sangka Hokkaido besar gila, bila tengok kat map baru la sedar besar gilos Hokkaido ni. 



So hari kelima sempat la visit macam2 tempat. Full day ! Maaf post kelima ni sebab post perpisahan sekali jadi panjang ler sikit. 



First tempat yang kitorang pergi day 5 is Noboribetsu Jigokudani , tempat gunung berapi active. Masa i pergi tu kan winter time so penuh salji jela . Sejuk gila. Walaupun snow tapi bau sulfur dari volcano tu boleh bau lagi. Diorang panggil Noboribetsu Jigokudani ni Hell Valley, yela kan syaiton duk tempat panas neraka. ekekeke. Tersedak syaitan i tulis syaiton kat sini. 




                                       Noboribetsu Jigokudani / Hell Valley


Gemok betul gayanya. Caya lah i x gemok cenggini pun hahaaa ni effect pakai banyak lapis. 








Gunung berapi dpenuhi salji saja. Berasap2 . syaiton. 





Posing satu. 





Time ni x sejuk sangat lagi. Kejap lagi time hujan salji gulpp nak keluarkan tangan dari poket pun fikir banyak kali. Sekali keluar tangan, ur hand gone already. Cannot rasa one. 



 Nak jalan atas kayu ni kena hati2, licin. Banyak kali nak tergelincir oo mak kau oo mak kau je. 









 Mula2 sampai apa lerr bau hangit ni sape masak lupa tutup api , lupa iols kita dalam kawasan gunung berapi ghupenya bau sulphur. Sebab dah tutup dengan salji, ahkak lupa ingatan kejap . ekekkeke




 Nampak tak air2 kuning tu sulphur gunung berapi la tu. 



 Eh pompuan ni lagi. 
 Oii masa ni dah hujan salji , gigih jugak nak snap depan papan tanda. Berebut2 semua nak snap depan tanda ni. 





 Masa ni i dah lari laju2 dah masuk kedai gift sebab cari heater. Meninggalkan kak filla ujang jocko dan client Jepun yang lain. ekekeke sejuk gila i lari dulu wuuuwuuu memang cantik la view time winter.



 hiihi cuci mata duluuu..







Boleh beli minuman panas untuk warm kan badan dari machine ni. 


Lepas dah settle happy2 tengok Hell Valley, jom makan. Kitorang memang makan tepat masa je kerjanya. Trip kali ni beza la dari trip i ke Tokyo. Kat Hokkaido lebih slow and steady tak la penat sangat. Masa kat Tokyo memang penat gila tak terkira la penatnya . 

On hari kelima kitorang makan kat Noboribetsu Onsen `Sekisuitei' . Noboribetsu Onsen ni is hotel. Lunch kat Noboribetsu Onsen dulu, since dekat sangat je dengan Hell Valley tadi tu. 




                                                          Noboribetsu Onsen



 Masa awal2 sampai sini, dengar Jocko and orang Jepun duk sebut 'onsen' apa benda la tu. Rupanya 'onsen' ni is a hot spring, mandi air panas. Dari Day 1 lagi , kitorang dapat bilik private untuk 'onsen'  kat The Lake Toya Nonokaze Resort , tapi first day takde mood lagi hihii jual mahal weolls...its okay we are very tired. wow poyo sangat. 



Ni la bilik kami lunch ! Susunan teratur je. Tengok meja all ikut line uols. Orang OCD suka la tengok ni. ekekke. Nasib i bukan OCD, benda2 ni tak la cerewet sangat tapi suka la tengok kemas2 gini. 



Sampai hari kelima, kitorang masih dimewahkan dengan king crab. I tak reti makan crab , nak kena gunting tu kan ekekek. Orang tanya, halal ke tidak semua makanan kitorang makan ni ? Food kat Noboribetsu Onsen ni muslim friendly so if korang datang Noboribetsu Jigokudani  boleh makan kat Noboribetsu Onsen ni sebab dekat je. 


Lepas dah makan burppp alhamdulillah, cuaca kt luar memang sejuk pulak tu. Dalam hotel ada onsen mandi air panas . Ada public and private onsen. So kalau tak reti malu mandi jela onsen public kalau maluuuu ada budget lebih sikit private onsen pun adooo ! Kitorang dapat sorang satu private onsen, weolls pemalu . Tengok public onsen pun ok sangat dah, bersih pun bersih pastu jangan la bogel. Pakai la towel. Eh korang ni . 



Sebelum pergi private onsen, kita merayap dulu kat public onsen. Public onsen pun dah okay sangat dah. Pakai la towel, sape suh bogel. Ada hot bath, sauna segala semua ada kat sini.


 Mandi2 dulu, pakai la towel. Kalau nak berbogelan boleh jugak...aku tengok kau kau tengok aku. haha 



 Sedapnya sejuk2 tetiba masuk air panas. Tengok pulak view lawa2 kat luar . Aumm eh minum pulak hot chocolate. Eh lelebih pulak . 


 Syok nya sebab air panas untuk onsen ni disalurkan dari Hell Valley tadi. Kebanyakan hotel yang ada onsen semua dapat supply air panas naturally dari Hell Valley tadi tu. Kat sini bukan pakai eletric water heater tak main laaa ekkeke. 


 Dapat celup2 kaki pun sedap dah. 







 View luar. Lawa kan tetiba rindu. 




Kitorang tak mandi dulu, nak sambung jalan tengok beruang duluuu !



Noboribetsu Bear Farm

Kali ni pergi tengok bear kat Noboribetsu Bear Farm .Masa hari pertama kemain la jakun tengok bear kat Ainu Museum hahaa kat Noboribetsu Bear Farm ni lagi banyak bear . Lebih 100 ekor bear ! Nampak comel je bear kan, tapi so sad bear is omnivor..sekali dia kunyah....musnah kita silap2 tulang i dia buat pecungkil gigi je. 






Eeee scary nya bear tu jenguk dari atas. U minat kat i ke bear ? I dah kawen sorry. U wax dulu bulu, baru i terima you. 







 Ingat Kpop tadi. Ingat semua bear warna cokelat je ke ? Ada yang warna cerah gak, cucuk gluthathione ke youu ...ekekke. 



 Nak ke Noboribetsu Bear Farm  i naik ropeway . Dalam 10 minit gak nak sampai ke atas. Sambil2 cuci mata tengok scenery dulu. 




 Taddaa udah sampai ! 








 Sampai atas je dah penuh snow dah sebab lokasi atas bukit !





Eeeee sejuk gigih nak snap photo jugak sebab lawa ! 





 Mari tengok bear !




 Kat sini tempat beli cookies. I ingat cookies apa benda la, rupanya cookies nak bagi bear makan nanti alololooo omey nya. 








 Geram tengok. Rasa nak polokkk je. Nak bau bulu dia, geram ketap2 gigi tengok. Tdo peluk sedapnyaaaa. Eee siap lentok2 goda i kenapa . 









 Bear2 ni semua ada phd , pandai bebenor. Dia nampak kitorang pegang paket cookies dia tu, kemain rayu2 nak nakk nakk. Comel gerammmmm. Dapat peluk memang aku tak lepas engkooo !Hempap2 lagi. 






 Ni la cookies nya !!! 





 Tengok laa...eee geram. Semua rayu2 nak cookies. cute gila. Menyampah pun ye sebab geram nak peluk tapi tak lehh takut kena kunyah. Male bear besar2 badan nya, u makan steroid ke. 









 U nak keee ?? Kena jawab quiz dulu . I cantik ke tak ? Jawab skang. 




 Biskut untuk bear je, bukan famous amos ye. Jangan memandai nak try . 





 Turun bawah ada macam tunnel. Dari sini boleh bagi makan cookies lagi dekatt tapi belakang cermin jelaa. Masukkan cookies kat dalam corong tu and tolak dengan besi. Nanti bear tu amik., omey. Lepas amik cookies, ketuk2 cermin mintak lagi. Amboii biasa dia ni ! Leleh2 air liur rayu nak cookies...tak tahan geram nak polok engko ni. 




Boleh beli cookies kat bawah ni jugak. So rasa ketagih nak bagi cookies, beli lagi beli lagi. 



 Ni nak tengok bear betina pulak tadi tengok bear jantan. 


 I tak pilih kasih tauu. Jantan dapat, betina pun dapat. Bear female ni size kecik dari bear male tadi. 



 Bear betina lagi garang and suka rebut cookies. Tengah period ke ekekeke. Kemain cakar2 rebut cookies. Yang bear jantan tadi tak dapat cookies muka pasrah je alaa takpelahhhh ada rezeki kendian hariii. Yang bear female ni gaduh2 rebut. 







 Nak gak posing gaya Titanic dari belakangggg...



Dah puas tengok bear, hari pun dah nak gelap. Kat Noboribetsu Bear Farm ni pun makin sejuk. sempat la kitorang duduk minum air panas kejap kat cafe. Pastu terus gi priavte onsen rendam air panas jap. 



Noboribetsu Onsen Private Bath

Kitorang jenis pemalu nak borkemban bersama2 so dapat ler rasa bilik private bath ni. Yabedabeduuuu ! Sukati korang la nk buat apa dalam bilik ni, nak rehat2 sambil tengok tv. Cuaca luar sejuk sangat, masuk je air panas terus rasa aaaaa legaaaaa. Onsen kat Noboribetsu Onsen ni air panas dari Hell Valley tadi. 

Kalau suami isteri ke, adik beradik ke nak cuba onsen, boleh je share bilik private bath ni. 





 Dont worry xde sape intai. Paling2 pun ada bear je kot kat luar sana ekeke. 




Boleh bau sulphur dari volcano tu lagi sebab air panas ni dari atas Hell Valley tu la. 






 Gaya orang kaya. hahah. 







Selesai sudah onsen kat Noboribetsu Onsen jadi mari lah kita jalan2 lagi. 






Lepas ni nak singgah Rera Outlet Mall, Chitose. Rera Outlet Mall ni macam premium outlet la, tax free . Sebelum sasau shopping , solat dulu. Kat Hokkaido ni mana2 senang je cari tempat solat. 






Rera Outlet Mall, shopping jom. Kecik je oultet nya and x busy sangat. Dapat la cuci2 mata and beli2 sikit hehe. 





 Ni kedai souviners, makanan2 famous kat Hokkaido ni semua boleh beli kat sini. 



 Segala tester , i nak cuba. Test sampai sendawa. haha




 Comel!


 Oh ni sedap gila. Macam keropok perasa ketam tapi ketam nya real ketam la bukan ketam perisa tiruan ! Sedap ! Macam biasa, we belasah tester. Kak Filla je semangat beli ekekke. Pastu simpan kat bag i pulak tu. Ingat dia tak ingat ada simpan dalam bag i kalau tak i dah telan sorang dah hahahh.





 Sempat beli 3 kasut sini . Em tapi nyesal pun ye sebab tak beli lebih , i mean tak bawa duit lebih. I bawa duit sikit je sian i dengan debit card nak kena activate bagai malas nak fikir haha. 


 Entrance of Rera Outlet Mall.  Semua snow dia dah sodok dah.


 Kat GAP i shopping banyak baju budak, rasa cam 15 helai tapi total dalam RM2++ je hahaa i pilih tshirt yang out of season and size dah kurang lah of course la harga jatuh kan.  Boleh la buat pakai2 basahan kat rumah semua baju rumah dah reput dah haha. Nak beli baju anak pun x sempat2..i tak tahu masa i pergi mana. Very limited. Tahu2 je dah malam pun. Jadi since i sorang2 kat Jepun ni beli terus la kalau kat KL xtau nak shopping bila, shopping mmg x bawak anak laa susah nak pilih tapi most of the time mmg dgn anak so mereput la x sempat shopping. 



 Gucci tak sempat masuk. Bukan takat tak sempat masuk, duit pun takde nak beli hahaa. 


Lepas shopping settle, terus g makan. Kitorang ada 30 minit je time kat Rera Outlet Mall ni takkkk cukup. Masa suntuk sebab cepat gelap pun kan then esok nak balik Malaysia dah. Jadi takleg lupa diri sangat. 


Dinner kat New Chitose Airport. Kan ada halal dining kan. Ni dia ! Dinner dekat2 ke sebab malam tu stay dekat airport ANA Crown Plaza Chitose Hotel  since flight pagi. 


 Donburi Chaya Restaurant  . Masa first day sampai Chitose Airport dah nampak dah restaurant ni tapi tak sempat makannn. Last day baru dapat makan. 




 Tak ingat apa nama menu  nya . Alahh belasah, asal halal. Orang Jepun n bagus sebab if tak halal dia kata tak halal. No no no cannot ! Kongsi2 la. 




sotong sedap. Kitorang ni boleh tahan peghak la, tengok menu mana macam sedap semua nak order hahah. 





ANA Crown Plaza Chitose Hotel

Ini la bilik i last day. Sepanjang 5 hari kat Hokkaido semua hotel best2. Selesa. Korang elok catat la segala tempat and hotel  i duduk ni. Tempat i pergi haritu kat Hokkaido memang tempat pelancong . ANA Crown Plaza Chitose Hotel ni dalam town je, nearby AEON, then transportation semua ada, ada kedai kasut seberang jalan...



Check in ANA Crown Plaza Chitose Hotel , konon2 penat la nak tidur pastu masing2 tak puas lagi dengan kisah GShock, merayap ke AEON pulak tapi kat AEON mahal la sikit . I nak cari GShock gak tapi tak beli kat AEON laa tak banyak choice sgt and mahal. Last2 i beli GShock kat Narita Airport je kekekkeke. 


Emm masa berlalu kejap je, dah nak balikkk. 


Boleh beza kan mana muka orang Malaysia and Jepun kee kitorang dah nampak lots of mixx ??. Laki yang tengah tu la Mr Kazunarikurosawa yang bertanggungjawab jaga kitorang sepanjang kat Jepun. Pandai cakap melayu, kalau suh snap photo beriya count SATU DUA TIGA !! Yang laki sebelah kiri i tu Mr Wataru . Kerja kat Malaysia, kontrak 2 tahun x silap untuk tourism Japan ni lah. Kemain korang ya, i baca kat blog kak Filla semua duk komen hensem hensem kemain korang yaa haha . Dah kahwin, bini macam Nasha Aziz letup kemain nampak je diam camtu . 




Hihi this one most fav Masami San ! Terkejar2 dia nak jaga kitorang ni. Tu belum lagi i cicir mafla la, glove la, sejuk la nak air panas lah. hahah. Paling tak boleh blah time kitorang main skii la....jenuh dia nak explain cara skii and angkat kitorang. Last2 i sedar diri jela, ski is not for u namee..sudeh2 la. Sedih nak say bye bye. I hate bye bye.


Terima kasih banyak Masami san, Mr Kazunarikurosawa and Mr Wataru. Sampai Malaysia je terus gi makan Tom Yam ekeke. 

Overall, Hokkaido mmg cantik untuk visit. Hokkaido besar gila tapi tempat2 yang kitorang lawat ni semua tumpuan pelancong . Kalau nak tahu tempat2 lain lagi kat Jepun yang muslim friendly bole  tengok kat website diorang http://muslimguide.jnto.go.jp/eng/blog/


Toodles !






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg