Pages

Monday, October 9, 2017

Confession Of A Desperate Mom

Hi

I rasa motherhood ni takde right or wrong . Then i jenis takleh ikut buku sangat. I jenis mak mak yang suka baca kat google and tengok instagram orang lain bela anak macam mana hahaa. Siap tengok instagram orang tak menahan. See ada bagusnya ada social media, then kita tengok orang lain post pasal anak. Sebab tu i pelik nape bila ada orang post pasal anak ke, masih ada yang terasa orang tu niat nak berlagak. Dah nama zaman social media, dah tu kalau dah semua nak berlagak nak share apa je. Kalau tengok positive maka kita terima positive lah. Wahh apesal tazkirah pulak nih, padahal nak tulis pasal benda lain ni. harharrr.

Anak ni character lain2 jadi i memang tak ada specific buku yang i ikut atau ada expectation tinggi sangat. I tengok flow, macam Adam jenis slow sikit while Noah jenis nampak cepat la dari abang dia. Adam jenis lemah semangat, cepat takut and debar2. Noah jenis berani . Whatever it is, i didik ikut flow je. I ikut mana yang sesuai, jadi ada la concept yang i tak tahu la betul ke tak cuma i harap anak2 i maafkan i lah. herherrr






Asalkan Melekat !


Adam jenis kuat desak herghhhh then now hes having speech delay. Makanya bab interaction tu kurenggg sikit. I rasa i sorang je faham dia nak apa dah mak nya mengadap dia hari2 hihi. Maybe cikgu dia pun faham la juga sebab dah biasa. so kalau dia suruh apa2 tu , dia jenis nak immediately ! Nak now jugak ! Kalau tak selagi tu la duk rengek2 . so kalau nak tercirit ke apa dengan tenang baik la settle dia dulu then only boleh buang air dengan tenang tak kelam kabut. 

haritu dia ada buat projek spider kat sekolah. So artwork dia dibawa balik rumah...dah belek membelek...mata pulak tercabut..dah tercabut tu ekkk ekkk ekkk la merengek suruh letak balik mata cepat2...Noah lagi sabotaj cabut lagi semua mata....yang i duk kelam kabut nak siap makan dorang ni...cari gam uhu habis pulekkk








Last2 i letak je chewing gum yg i tengah kunyah...




Nah gam ! Loghat sangat. hahaa. chewing gam ganti gam. 





Alarm clock
Em nak kejut baby dua dua pagi nak ke sekolah mencabar jugak. Adam jenis kalau bangun nak ada i depan mata. Kalau takde , meraung dia aduhai lah. Tanjat kita. Once dah spoil mood dia, payah dah nak sikat rambut pun berguling. Nak kejut adik senang je cuma nak masa peluk2 belai2 lagi.Nak kejut dua dua memang amik masa. 

Tapi ada hari yang kita kelam kabut. Contoh, bila malam i tidur lambat so pagi i terjaga lambat.

Jadinya i buat bising je biar je pintu bunyi terkuat sikit ke, then Adam terjaga....Adam terjaga dia akan ngamuk dulu. So thank u Adam jadi alarm clock untuk Noah juga ekekek. Terkejut Noah, terus segar dengar alarm clock abang dia. Kalau bangun lambat, memang jimat masa kat situ lah ekeke. 








Thank u Adam clock !


sorry baby, im desperate.



Demi nafas segar haaahhhhh
Yes i know budak bawah umur takleh guna toothpaste yang too high floride sebab floride terlebih pun boleh rosakkan gigi budak. Tapi i guna ubat gigi  untuk budak kadang masih bau jugak nafas. herghhh. 

Dah makan macam2 maa so ada la few brand kids toothpaste yang i rasa tak boleh hilangkan bau pun. Sebab takde mint pedas2 minyak angin. herghhh

Jadi......emmmmm i letak je sikit Colgate untuk hilangkan bau nafas. hehh. 




Campur Colagte sikit baru la xde bau. Sorry baby , desperate juga. 






Tumpang kasih barang anak
I selalu gigih nak minum air masak banyak2. Memang diet benda manis since i ada genetik kencing manis. Pastu manis menggemukkan. Jenis gila manis kalau hulur coklat, cupcake ke cake mmg sekelip mata je boleh licin . Obses. Tapi dengan semangat usaha yang gigih, i tahan nafsu sebab tak lama dah  nak masuk 3 series. Very old one. I need to jaga kesihatan. wawawaa padahal lagi concern pasal berat badan. Serious gula mmg cepat gila buat bontot besar. Stress. 


I tak suka ada banyak benda manis kat dapur rumah. susu pekat manis pun memang takde, kalau tak tiap kali nk bancuh air kopi ke teh tarik 3 in 1 pun nak sibuk masukkan susu pekat manis. Jadi baik putuskan hubungan terus. Takyah beli lagi bagus.

Then lagi satu cara i suka terperuk je dalam rumah sbb xde benda manis. I suka buat kerja kat dapur sebab ada meja yang i dah selesa menapak buat kerja. Tapi buat kerja ni jadi cepat lapar mengantuk and teringin kudapan manis.

Jadi i terpandang ini....





Sorry baby. Mom is so teringin. 

suami sellau tanya, anak kita kerap kembung perut gak ek sambil mata melihat botol kaca isian makin berkurangan haaaa.

Padahal .....kihkih.




Poop

Noah cheeky gila. Suka nak menyakat orang. 

Bila nak ajak mandi...dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila nak pakaikan baju....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila nak sikat rambut....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila ajak nak berus gigi....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Bila ajak cium sedut pipi.....dia lari ajak main kejar2 dulu.

Yang lain i boleh tahan...tapi satu je i tak boleh tahan nak main kejar2..

bila dia 'pooped' but then nak ngada dia lari ajak main kejar2 dulu.

...


I tepuk je pampers dia bagi penyek yayik. Nanti dia x selesa sendiri serah diri. 

hehhh.







Begitulah moment2 desperate mak ..maafkan ibumu babies.

Toodles. T_T



5 comments:

  1. cute jer cerita Adam n Noah ni..
    sama jer dgn Iman n Amin, anak mrs pip ..
    masing2 ada karakter memasing ...
    Iman tu jenis yang Now Mommy, Now! ..
    kalau dia nak sesuau, mesti layan cepat2 sebelum ada taufan melanda dalam rumah ...
    Amin tu jenis boleh sabar ...
    betullah, didik anak ni tak da right and wrong, kita didik ikut kefahaman masing2, ikut karakter anak juga T_T happy parenting Namee.

    ReplyDelete
  2. HAHAHAHAHAHAHAHAHA why so funny kak nameee hahahahahaha

    ReplyDelete
  3. hahahaa namee you minum yg gripe water tu ke? xpelah mcm mn cara pun mommies jaga anak2, yang penting anak2 tu membesar dengan sihat & gembira. betul, there's no right and wrong in parenting. just do the best.

    ReplyDelete
  4. I ni babysitter so tahu sangat apa yang Namee rasa haha bab alarm clock pun haha, big thanks to my anak sedara

    ReplyDelete
  5. Saya setuju.... apa yang saya kongsikan untuk bacaan dan manfaat orang lain, mungkin ada sesuatu yang boleh kita ambil panduan.. bila orang baca post orang lain dengan hati yang hitam, maka gelaplah pandangannya kan... nice sharing ya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...